четвртак, 11. децембар 2014.

ДОМИНЕ - РИМСКИ БРОЈЕВИ


ДОМИНЕ
РИМСКИ БРОЈЕВИ ДО 100
(Инспирацију за прављење ових домина пронашла сам у радовима колегинице Љиље Павловић)

Домине за играње су мале правоугаоне плочице подељене на два једнака поља, која могу бити оба празна или означена са једном до шест тачкица, уместо тачкица можемо  користити и неке друге знакове или симболе: цветиће, животиње, затим бројеве...
Свака плочица домине има предњу и задњу страну, односно лице и наличје, при чему је у једном комплету наличје свих домина исто, док је предња страна подељена вертикалном цртицом на два једнака дела, у којима се налази одређени број тачкица или других симбола. Стандардни комплет се састоји од 28 правоугаоних плочица,  постоји и комплет од 45 домина . Прве домине су биле направљене од папира, да би тек касније почеле да се праве од дрвета и слоноваче,  а ми ове наше правимо од папира и штитимо их фолијом.
Мада се нигде у литератури не помиње како се игра звала пре њеног доласка у Европу, до сада су се развиле три теорије о пореклу садашњег назива игре и све три упућују на њено европско порекло. С обзиром да је игра најпре стигла у Италију, једна од најлогичнијих теорија сматра да реч потиче од глагола итал. dominare - доминирати, мада је тада вероватно постојалало још речи са сличним значењем.
Домине могу да играју и деца и одрасли. Током векова измишљени су различити комплети домина и различите верзије игре.] Игра развија вештину запажања и комбинаторике.
Домино ефекат
Осим друштвене игре, постоји и хоби рушења домина по домино-ефекту. Домино-ефекат је ланчана реакција падања нанизаних домина, изазваног ударним таласом, који пролази кроз цео систем. Брзина којом ће домине падати зависи од висине домина, њиховог растојања и гравитације. Путем експеримената дошло се до закључка да је падање низа домина најбрже у случају када растојање између домина износи две трећине њихове висине
Домине можете погледати на линку:
.http://www.slideshare.net/biljanavulovic7/domine-rimske-cifre

Нема коментара:

Постави коментар